Iltapäivästä koulun ruokalassa on jo hiljaista. Kävelemme
kohti keittiötä, josta kuuluu joka askeleella vahvemmin kolinaa ja veden
lorinaa. Keittiön työntekijät suorittavat perusteellista siivousta, ennen kuin he lähtevät kotiin. Päivi
Karppaselta, Timperin Mamselli-ravintolan palvelupäälliköltä löytyy kuitenkin
meille aikaa kiireen keskeltä haastattelun verran. Reipas ja hymyilevä nainen
ohjaa meidät sivummalle pöytään.
Aikomuksemme oli kysellä YritysAmis-uudistuksen
mahdollisista vaikutuksista ruuan määrien ennakointiin ja ylipäätään keittiön
pyörittämiseen, joka kuitenkin uppoaa heti alkuun. Koska YritysAmiksen
kehitystyö on vasta alkuvaiheessa, ei sen vaikutuksista vielä tiedetä. Jatkamme
kuitenkin kyselyä yleisesti keittiön toiminnasta, vaikka uudistuksen
vaikutuksista emme voineet vielä saada tarkempaa tietoa.
Varsinkin kokonaisten luokkien tiedetyistä poissaoloista
toivotaan ilmoituksia; pelkästään yhdenkin puuttuvan luokan vaikutus on suuri
hävikin kannalta.
Keittiöllä pidetään tarkkaa kirjanpitoa kaikesta,
esimerkiksi kaikki hävikkikilot lasketaan. Laajat vaihtoehdot ovat mahdollisia
erittäin tarkan vertailun ansiosta; edelliset ruokailukerrat kertovat, paljonko
tiettyjä ruokalajeja menee. Päivi kuitenkin lisää, että ruokien tilaaminen on
silti hankalaa, sillä monet tekijät vaikuttavat päivittäisiin syöjämääriin
kuten juuri edellä mainitut poissaolot.
Nykyisin kirjanpito syöjämääristäkin on tarkkaa kelakorttien
käytön vuoksi, sillä joka ikinen oppilas tulee nyt laskettua mukaan. Ruokalassa
käy ruokailemassa muitakin kuin oppilaita, joiden tarkat lukumäärät saadaan
tietoon maksujen ja raporttien kautta.
Fox Mamselli työllistää Timperissä kolme vakituista
työntekijää, sekä yhden osa-aikaisen ja yhden erityistyöntekijän. Päivi lisää
vielä loppuun iloisena, että työpaikka on todella hyvä mahdollisuus ja tarjoaa
tekemistä erityistyöntekijälle, joka on ollut jo monia vuosia mukana
Mamsellilla hommissa.
Timperissä vallitsee avoin, luova yhteishenki kaikkien
kesken.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti